De volgende tekst is afkomstig van het blog van R. Snoek (consultant binnenklimaat) dat hier te lezen is.
Je gezondheid is van onschatbare waarde, maar daarin investeren is noodzaak. Als de kwaliteit van de lucht waarin je leeft je niet uitmaakt, kun je dit artikel overslaan.
Bij de keuze voor een luchtreiniger krijgen we te maken met in hoofdzaak drie soorten kosten:
Het gemiddelde per dag van deze drie kostenposten bij elkaar, dat is de werkelijke prijs die je per dag betaalt. Welnu, de prijs van het apparaat is helder bij aanschaf en is een eenmalige uitgave.
Natuurlijk verschilt de prijs per luchtreiniger, en is die gerelateerd aan functie, filtercapaciteit, … etc.
Maar dat is niet waar dit artikel over gaat.
Laten we het hebben over de filterkosten
De filters vormen de belangrijkste kosten, op lange termijn gezien. Ze kunnen zelfs meer kosten dande luchtreiniger zelf. Dus neem het volgende in overweging:
De kosten van nieuwe filters zijn gemakkelijk op te zoeken. Los van deze kosten bepaalt uiteindelijk de frequentie van vervanging van het filter de totale kosten. Zoals vermeld in voorgaand artikel Hoe kies je in 2019 een luchtreiniger?, gebruiken de meeste merken luchtreinigers een timer om de levensduur van het filter te bepalen. In feite is dit niet betrouwbaar, omdat de omstandigheden per gebruiker verschillen: ofwel relatief schoon, dan wel (erg) vuil. Het timermechanisme is niet in staat ons de werkelijke staat van het filter te melden. Vervangen we het filter eerder dan nodig, dan verspillen we een filter, ofwel ‘geld’. Zijn we te laat met het vervangen van het filter, dan brengen we onze gezondheid in gevaar.
Dus, wat zijn je opties?
Heb je thuis al een conventionele luchtreiniger? Open dan elke twee maanden het voorpaneel van de luchtreiniger om de status van het filter te checken, ook als het timer-indicatorlampje nog niet brandt. Hoe dan ook: het is een subjectieve waarneming, jij bent degene die de afweging maakt.
De beste oplossing is te kiezen voor de BRISE-luchtreiniger, met ingebouwde HEPASmart-technologie. Daarmee ben je verzekerd van de beste prijs-kwaliteitverhouding wat betreft de kosten en je gezondheid. Geen onnodige verspilling en geen risico van secundaire vervuiling. Het is bovendien mogelijk de levensduur van het filter te volgen via de BRISE-app.
Dan de kosten van het energieverbruik
Om maximaal profijt te hebben van de BRISE slimme luchtreiniger, wordt aanbevolen deze 24/7 in gebruik te hebben. Niet alleen is de BRISE in staat zijn motor aan te passen aan de actuele omstandigheden, het is ook een bijzonder energiezuinig apparaat. Over het algemeen, bij 24 uur per dag en 7 dagen per week in gebruik, verbruikt deze luchtreiniger maar 0,2kWh per dag, ofwel zo’n € 0,04. Het energieverbruik is bovendien te volgen met de BRISE-app.
Nu de gemiddelde kosten per dag…
Met één BRISE-luchtreiniger dag en nacht in gebruik in de woonkamer van een eengezinswoning, zijn de kosten circa € 12,- per maand. Dit is inclusief aanschafkosten, filters en elektriciteit over een termijn van vijf jaar genomen.
BRISE is uitgevonden door gebruikers, en weet zodoende wat gebruikers echt nodig hebben.