Hooikoorts? Bekijk enkele tips van ervaren allergologen

De natuur barst los, en het is erg droog. Klimaatverandering zorgt ervoor dat het pollenseizoen tegenwoordig steeds langer duurt. Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten, van wie velen veel last hebben van de pollen van grassen en bomen. Zeker nu, want al snel dringt zich de vraag op: pollenallergie, griep of ziek van een nieuw coronavirus? Of nog iets anders?

 ~ Dr. Jan Bakker, voormalig geneeskundig adviseur in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC)

Onderstaande tabel laat zien wanneer de pollen verschijnen. De Berk (april), bloeiende grassen (mei-september) en het onkruid bijvoet (juli-augustus) veroorzaken de grootste overlast.

Ongeveer een op de vijf Nederlanders heeft last van hooikoorts.
“Het is een overgevoeligheidsreactie op iets waar je lichaam niet op zou moeten reageren”. Het frustrerende voor wie er last van heeft is dat er weinig aan te doen is
.
Hooikoorts
Wat is wijsheid ?
Het begint uiteraard met een goede diagnose. Als u ook maar enigszins vermoedt dat sprake is van Corona, laat u dan snel testen. Twijfelt u tussen allergie voor pollen (buitenshuis) of huisstofmijt (binnen)? Ook dan: laat u hierop testen. Is het hooikoorts, dan zijn er verschillende middelen die uw allergische reactie kunnen verminderen. U kunt ze meestal zonder recept kopen bij de drogist. Er zijn tabletten, druppels en neussprays. Probeer zelf zoveel mogelijk prikkels door pollen te vermijden.
 
De volgende tips kunnen u daarbij helpen
 
  • Lucht uw huis in de vroege ochtend en late avond. Dan is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht meestal het laagst.
  • Slaap nooit met het raam open.
  • Plaats een pollenhor. Dit is een speciale hor die zorgt dat er geen pollen naar binnen komen.
  • Droog uw was liever niet buiten. Het stuifmeel kan eraan blijven kleven.
  • Soms helpt het als u buiten een zonnebril draagt. Het stuifmeel kan uw ogen dan minder snel irriteren.
  • Laat de situatie thuis of op kantoor dit niet toe, overweeg dan om uw ‘binnenlucht’ te filteren. Een mobiele luchtzuiveraar als SUVIOS Brise C360  kan aanvullend effectief zijn. Niet alleen wordt hierdoor de blootstelling aan pollen geminimaliseerd maar dit geldt ook voor virussen als Corona en griep !

Actuele, dagelijkse informatie kunt u vinden op de website www.pollennieuws.nl met de bijbehorende hooikoortsradar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn