Hooikoorts: hoe hou je de pollen buiten?

Geleidelijk aan verdwijnt de ergste winterkou. Je merkt dat de lente in aantocht is als de bomen voorzichtig groen kleuren en de eerste bloemen tot bloei komen. Inderdaad, dat is heel fijn, maar voor mensen met hooikoorts is dit een nachtmerrie die zich maar moeilijk laat verjagen.

Hooikoorts is een vorm van allergie, met vervelende symptomen. In dit artikel van de Wageningen Universiteit lees je er meer over; een gedeelte ervan lichten we hier uit:

“Allergie is een ziekte die gedeeltelijk erfelijk is bepaald en waarbij de omgeving belangrijk is om de erfelijke aanleg tot uiting te laten komen.

Bij allergie reageert het immuunsysteem niet alleen op schadelijke indringers, maar ook op onschadelijke stoffen in je voeding, zoals tarwegluten, en in de lucht die je inademt, zoals stuifmeel van grassen of berkenbomen en deeltjes van de huisstofmijt. De schade in het lichaam ontstaat dan niet door de binnendringende stof, maar door de veel te hevige reactie van het eigen immuunsysteem.

Belangrijk bij allergische ziekten zoals astma, rhinoconjunctivitis (hooikoorts), voedsel­allergie en eczeem zijn antistoffen van het type IgE.”

De stuifmeelpollen die de hooikoorts veroorzaken, zijn afkomstig van verschillende soorten planten. Sommige pollen zijn nog kleiner dan 6µm en dringen gemakkelijk onze huizen binnen, ook met de ramen dicht. Ze zijn op zich onschadelijk, maar alarmeren het immuunsysteem van mensen met hooikoorts. Daarmee neemt het risico toe dat zich dit in een later stadium van je leven ontwikkelt tot astma. Dit heet ook wel de ‘allergische mars’. Het HEPASmart-filter van de BRISE luchtreiniger zorgt ervoor dat pollen en vervuilende organismen als bacteriën, uit de lucht worden gefilterd.

Medicijnen kunnen de symptomen van hooikoorts reduceren, maar minstens zo belangrijk is het om de stuifmeelpollen uit je huis te verwijderen. Het is raadzaam om, als je buiten bent geweest, bij thuiskomst van kleding te wisselen en de luchtreiniger al aan te hebben staan. Schakel de BRISE luchtreiniger minstens een uur vóór thuiskomst in, zodat de pollen in huis alvast uit de lucht gefilterd zijn. Dit kan heel handig op afstand met de BRISE-app, bijvoorbeeld als je onderweg naar huis bent. Op deze manier houd je je huis vrij van pollen en eventuele andere verstorende stoffen, en heb je uiteindelijk minder medicatie nodig.

Brise C360 intelligente luchtreiniger

Ontworpen voor allergiezorg