Review: BRISE C200 luchtreiniger

De beurt is aan de luchtreiniger voor nader onderzoek en beoordeling. Een apparaat dat steeds belangrijker wordt voor mensen die last hebben van luchtvervuiling en allergieën. De luchtreiniger die ik heb gekozen, is de BRISE C200. Deze werd voor het eerst op de markt gebracht in Taiwan in 2017. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich in Nederland, met divisies in Duitsland en Taiwan. Ik volg dit bedrijf al sinds hun eerste schreden op de markt van de luchtkwaliteit.

De reden waarom ik ervoor koos juist deze luchtreiniger als eerste te beoordelen, is dat het de eerste luchtreiniger is met kunstmatige intelligentie, ofwel A.I. (artificial intelligence) Bovendien combineert dit apparaat twee functies in één: niet alleen zuivert het de lucht – vanzelfsprekend, het monitort ook de luchtkwaliteit.

Het gonst al een tijdje over A.I., en wat het voor jou kan betekenen
Een apparaat met A.I. kent vele voordelen, maar het komt er vooral op neer dat het je leven vereenvoudigt en dat het je helpt geld te besparen. De BRISE A.I. houdt rekening met de profielkenmerken van de gebruiker en met de omgevingscondities. Met de geavanceerde ingebouwde sensoren en algoritmes is hij zodoende in staat je elk moment te voorzien van schone lucht, zonder dat je er zelf aan hoeft te denken.

Het slimme filtersysteem bespaart je onnodige filterkosten, doordat het voortdurend berekent hoeveel luchtreiniging nodig is, afhankelijk van de actuele luchtkwaliteit. Dit in tegenstelling tot conventionele apparaten met vastgestelde filterduur. BRISE claimt dat de luchtreiniger circa vijf eurocent per dag aan elektriciteit kost bij normaal gebruik, 24/7. Vermeldenswaardig is ook dat de BRISE C200 compatibel is met de Amazon Alexa spraakbediening.

Dan is er nog de veelbelovende functie – die ik zelf niet heb uitgeprobeerd – van een opstelling met meerdere BRISE-luchtreinigers. Door deze apparaten te laten samenwerken, via smartphone en A.I., is de luchtzuivering nóg efficiënter.

BRISE-app

De samenwerking tussen de BRISE-app, de luchtreiniger en de fysieke knoppen is soepel en verloopt naadloos. Vanuit de app kun je alle instellingen bedienen, wat bij conventionele apparaten niet mogelijk is. Bovendien maak je een profiel aan wat voldoet aan jouw wensen en behoeften. Een pluspunt is ook het kinderslot wat voorkomt dat kinderen ‘knoeien’ met de instellingen. Verder vind je nog de luchtkwaliteitsstatistieken terug onder de knop ‘meer details’ in het hoofdmenu.

Een uniek en handig kenmerk onder de knop ‘Statistieken’ is het energieverbruik. Dit laat zien wat het elektriciteitsverbruik in kWh is per uur en per dag, gedurende een week. Onder dezelfde knop vind je ook statistieken voor luchtkwaliteit en PM2.5 (fijnstof kleiner dan 2.5 µm), VOC’s (vluchtige organische stoffen), temperatuur en luchtvochtigheid.

Mijn ervaring Het is lente en PM10 (= fijnstof kleiner dan 10 µm) stuifmeeldeeltjes dwarrelen door de lucht. Ik ben erg allergisch voor pollen (maar houd erg van lente en bloemen) en de luchtmonitor buiten geeft waarden aan tussen 30 en 60μg/m3 gedurende de dag. De luchtreiniger houdt de PM2.5-concentraties binnen op laag niveau, tussen 1 en 5μg/m3. En sinds het apparaat is ingesteld op ‘A.I. BRISE-modus’ hoef ik niet meer te niezen. De luchtreiniger is in staat om op stand Turbo de PM2.5-concentraties in de ruimte tot nul te reduceren. Dit heb ik getest en het resultaat is bevestigd door drie andere PM2.5-sensoren. Het duurde om precies te zijn 13 minuten om de PM2.5-deeltjes terug te brengen van 26μg/m3 tot 0μg/m3 in een kamer van 7,5m2. Nadelen als de luchtreiniger constant op Turbo-stand staat, zijn het geluidsniveau en het energieverbruik. Wanneer ik de ruimte opzettelijk ‘vervuil’ met VOC’s, bleek het apparaat in staat de dampen in luttele seconden op te sporen. De luchtreiniger reageerde onmiddellijk door – zolang als nodig – te schakelen naar stand Turbo; ofwel de A.I.-motor (artificial intelligence / kunstmatige intelligentie) doet zijn werk! Het formaat van de BRISE-luchtreiniger is aantrekkelijk en beslaat niet meer dan een A4-tje aan vloeroppervlak. Zodoende is het geen sta-in-de-weg en daarmee uitermate geschikt voor appartementen. Het geluidsniveau is acceptabel, zoals je ziet in de video (vanaf 1:23 min.) van de luchtreiniger in verschillende standen. Goed om daarbij te vermelden is dat de gebruiker de bovengrens van het geluid naar eigen voorkeur kan instellen.

Conclusie
Al met al biedt de BRISE-luchtreiniger met zijn slimme techniek een volwaardige oplossing voor slechte luchtkwaliteit en brengt het verlichting voor mensen die last hebben van luchtvervuiling of ademhalingsproblemen. Mijn ervaring verliep probleemloos en BRISE heeft bewezen dat het PM2.5 en PM10 op afroep volledig uit de lucht zuivert. Klein formaat, veilig voor kinderen en voor de onderhoudskosten hoef je geen bank te overvallen. Als ik iets zou willen aanbevelen voor toekomstige versies van de luchtreiniger, dan was het om uitgaande lucht te geleiden in verschillende richtingen, en niet alleen recht naar boven.

Original article from #SeeTheAir 

Share this Press article
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on telegram
Share on email
Share on reddit