Is ozon goed of slecht ?

Ozon (O3) is een anorganisch molecuul dat bijna overal om ons heen aanwezig is. Ozon is een krachtig oxidatiemiddel (veel meer dan dioxygen) en kent vele industriële en consumenten­toepassingen met betrekking tot oxidatie. In de natuur helpt het bij het schoonmaken en steriliseren van onze leefomgeving. Je leest er meer over op Wikipedia.
 

De effectiviteit en invloed van ozon is bekend. Zie dit overzicht:

  • Onmiddellijk giftig bij inademing: > 1 ppm = 1.000 ppb.
  • Schadelijk voor mens: > 0,2 ppm (200 ppb) x langer dan 8 uur.
  • Schadelijk voor luchtweggevoelige mensen (astma, allergie, COPD, …): > 0,1 ppm (100 ppb) x langer dan 6 uur.
  • Buiten bij zonlicht in de zomer: > 0,1ppm (100 ppb). Dit is de kwaliteitsindex van buitenlucht van O3 als drempelwaarde.
  • Buiten op een bewolkte of regenachtige dag: 50 ~ 100 ppb.
  • Kwaliteitsindex binnenlucht van O3: < 60 ppb (EU, VS, Taiwan…).

     *1 ppm =1.000 ppb. 

Staat het raam open om natuurlijke O3 te laten binnenstromen, dan moet de O3-concentratie binnenshuis ongeveer 50~60 ppb zijn. Dit is ook de reden waarom het ‘open raam’ goed is voor de gezondheid, omdat natuurlijke O3 van buiten de lucht binnenshuis zuivert. Daarom moet elk elektronisch apparaat voldoen aan de O3-emissie < 50 ppb om een veiligheidscertificaat te krijgen. Dit betekent dat de kunstmatige O3-emissie uiteraard lager moet zijn dan 60ppb.

Onze draagbare ontsmettingstool Smini – evenals andere modellen voorzien van de APCO-technologie – voldoen aan deze norm. Lees het Radiation and Toxicity test reportvoor meer informatie.

 
Hieronder ziet u de Air Quality Guide for Ozone, uitgegeven door EPA, US.