Nu we in huis steeds vaker gebruik maken van een luchtreiniger, is een veel gestelde vraag: “Kan ik het raam openzetten als de luchtreiniger ‘aan’ staat?” Welnu, dat is afhankelijk van Wanneer, Waar en Wat.

Wanneer?

Tegenwoordig zijn onze huizen steeds beter geïsoleerd uit oogpunt van energie-efficiëntie. Helaas leidt dit wel tot ventilatieproblemen. (Zie TNO-onderzoek: Ventilatieproblemen bij slaapkamers met toevoerrooster.) Geadviseerd wordt om het raam ten minste ‘s ochtends geruime tijd flink open te zetten om vluchtige organische stoffen (VOS of VOC’s) en CO2 kwijt te raken. Deze stoffen hopen zich namelijk gedurende de nacht op in huis. Vooral de VOC’s – afkomstig van meubilair, wasmiddelen, vloerbedekking, verf, et cetera – hebben een langetermijneffect op onze gezondheid, zoals allergie. Trouwens, als je last hebt van hooikoorts is het überhaupt beter om het raam dicht te houden en de luchtreiniger 24/7 zijn werk te laten doen. Of, als je in de winter last hebt van de houtkachel van de buren, dan is het zeker verstandig de ramen gesloten te houden. Houtstook zorgt namelijk voor veel fijnstof in de lucht.

Waar?

Woon je in een grote stad, dan is de luchtkwaliteit rond je huis vaak slecht, en in het bijzonder vervuild met een concentratie PM2.5 (zie Wikipedia over fijnstof). In dat geval kun je het raam even openen om te ventileren, om het daarna weer te sluiten. Het is van groot belang om in die situatie de luchtreiniger altijd ‘aan’ te hebben, om de luchtkwaliteit continu goed te houden. Heb je een BRISE-luchtreiniger, dan reageert deze zelfs direct op de luchtkwaliteit buiten. Hij geeft je advies of je het raam wel of niet moet sluiten, zodat je proactief beschermd bent tegen luchtvervuiling.

Wat?

Heb je een conventionele luchtreiniger, dan moet je vaak handmatig de luchtreinigingssnelheid aanpassen als je ramen open zijn. Een intelligente luchtreiniger zoals de BRISE maakt het je een stuk gemakkelijker. Behalve dat hij de lucht zuivert, merkt de BRISE met zijn vier ingebouwde sensoren veranderingen in je leefomgeving direct op, past de reinigingsefficiëntie aan en gebruikt deze informatie in het vervolg. Zodoende leert hij terwijl hij in werking is. Zolang jij je er comfortabel bij voelt, kun je ramen openen en sluiten naar jouw wensen. BRISE reageert op de gewijzigde omstandigheden en jouw voorkeuren.

Brise C360 intelligente luchtreiniger

Reiniging en Bescherming met gebruik van Intelligentie